L’escala com a metàfora de vida convida a ser conscient de cada pas.

L’escala com a metàfora de la vida, molt més que un nexe d’unió entre dos espais, convida a ser conscient de cada pas i transmet sensacions diverses. Símbol de misteri, moviment i evolució, preludi de descobriments arquitectònics. N’hi ha d’infinites formes, textures i colors, ja que cada disseny ha d’estar pensat per generar experiències. El plaer de la bona arquitectura.

Estàs en forma? Et convidem a un recorregut per diferents escales que juguen amb les perspectives i són indicades per a cases modernes que vulguin sorprendre amb un disseny únic.

ESCALES EN ESPIRAL

Inspirada en l’espiral de Fibonacci, les escales circulars reprodueixen les lleis de la natura: des del cor d’una flor fins les formes de l’univers, i les seves possibilitats infinites. La primera imatge correspón a l’últim projecte de Minka Houses (Jeev Arquitectura) i té un paper destacat en una casa que els seus propietaris han batejat com la Casa Origami pel seu desplegament de formes. Seguint aquesta idea, l’escala revela poc a poc els detalls d’una casa unifamiliar construïda a dos volums que juga amb les perspectives, tant a l’interior com en la façana, optimitzant l’espai al màxim.

En el segon exemple – del mateix estudi- l’escala circular serveix de nexe d’unió entre la planta superior i el terrat, generant aquesta sensació de misteri que desemboca en un rooftop estil “chill out” amb vistes espectaculars.

AIRES INDUSTRIALS

Deixem enrere les línes corbes per endinsar-nos als angles rectes, amb escales construïdes amb materials metàl·lics de marcat aire industrial. Aquestes escales aporten lleugeresa i una certa sensació de vèrtic i adrenalina, amb un joc de transparències que posa en valor els diferents elements arquitectònics de la construcció. Aquest exemple de Block Architects a Vietnam incorpora elements naturals i materials nobles que, combinats amb el metall, creen un mosaic de textures que converteix l’acte de pujar i baixar escales en tota una experiència.

 

A una escala més reduïda, el ferro es fusiona amb la fusta al més pur estil loft industrial, generant un efecte penjant especialment indicat en espais diàfans de sostres alts. La fusta aporta calidesa en un entorn marcat pels grisos i els fils metàl·lics que subjecten l’escala aporten un toc de delicadesa a la robusta estructura de ferro.

Una altra opció és utilitzar el recurs metàl·lic en forma de làmines lleugeres que permeten la circulació de la llum i creen una sensació de lleugeresa i amplitud, així com un joc de sensualitat i transparències. Tota una experiència visual.

JOC DE LLUMS

La ubicació de l’escala a l’interior de la casa té un paper determinant en el seu disseny. Els espais de grans dimensions poden acollir creacions molt diverses, no obstant, els racons més estrets són tot un repte per dissenyar escales lleugeres que maximitzen els metres quadrats. Un recurs interessant per estances reduïdes és la incorporació de llums led, un tipus d’il·luminació eficient que, col·locada estratègicament darrere dels esglaons, permet crear ombres i les perspectives, ampliant la sensació d’espai. L’aposta pels colors vius aporta un toc d’originalitat a la llar, especialment en cases d’estil minimalista on predominen els blancs i grisos.

Foto: Jeev Arquitectura

Per últim, finalitzem el recorregut amb una espectacular escala en forma de Z invertida. Aquest disseny construït amb làmines ovalades de fusta genera un efecte visual impactant. Es tracta d’una obra d’art en si mateixa, on predomina la funció decorativa a canvi d’augmentar el nombre de graons. Una opció encertada per estances de grans dimensions i sostres alts que busquen l’efecte sorpresa.

A l’hora de dissenyar un recurs aparentment senzill com una escala, les possibilitats són infinites i la creativitat no és incompatible amb la comoditat. Estudiar bé l’espai i la combinació de materials és clau per encertar amb una escala que aconsegueixi transmetre sensacions úniques.

Amb quina et quedaries?

Deixa un comentari