El sentit de pertinença amb la naturalesa és innat a l’espècie humana

La població occidental viu en espais urbans, on el color verd queda relegat a parcs o zones d’oci repartides en diferents punts de les ciutats.  En conseqüència, les escapades naturals s’han convertit en un luxe esporàdic dels períodes vacacionals.

Si bé durant molt temps hem viscut quasi desconnectats del nostre entorn original, l’amenaça creixent del canvi climàtic, la crisi econòmica i els índexs creixents de pobresa, han fet ressorgir la consciència verda en molts àmbits: des de l’alimentació biològica, el turisme ecològic o l’auge en l’ús de les bicicletes -entre altres- que ajuden a apropar-se a un estil de vida de respecte per la natura des del bell mig de les urbs. Per descomptat, l’arquitectura no podia quedar-se enrere.

En aquest post us convidem a fer una ruta virtual per diverses construccions arquitectòniques que respiren essència natural i busquen el benestar de les persones a través de la fusió d’arquitectura i la naturalesa.

“Tree in the House” | Almasov Aibek (A. Masow design Studio)

L’arquitecte de Kazajstan, Almasov Aibek reinterpreta el somni infantil de la casa de l’arbre per dissenyar un projecte que inclou un arbre dins d’una casa gens convencional enmig d’un bosc de Kazajstan. Aquesta mena de santuari natural està constituït per un  gran volum cilíndric transparent que acull quatre plantes cobertes de vidre translúcid, deixant passar la llum i mantenint la privacitat.

A l’estar en un entorn completament aïllat, la casa s’ha dissenyat de manera que pugui ser totalment autosuficient. L’estudi ha engegat una campanya de crowfounding per fer realitat el projecte.         

Klimahotel | Bolzano Italy (Matteo Thun & Partners)

Exemple explícit de fusió entre arquitectura i paisatge. L’arquitecte Matteo Thun projecta una construcció gairebé sota terra, amb una alteració mínima del paisatge que li atorga un caràcter únic. Aquest projecte d’hotel d’onze estances situat a la regió de Bolzano, al nord d’itàlia, té un plantejament eco-friendly que, a més de tenir un impacte quasi nul en la natura, està pensat per a ser construït amb materials locals i amb un eficient sistema d’autoregulació de la temperatura. 

Villa Vals | Alpes Suizos (SeARCH and CMA)

Aquesta vila d’aproximadament 160m2 gaudeix d’un entorn privilegiat amb vistes directes a les muntanyes dels Alps suïssos. L’objectiu era construir una estança exclusiva amb un disseny completament integrat en el paisatge que tingués un impacte mínim en la naturalesa, amb la qual cosa només s’hi pot accedir a través d’un túnel que va per sota terra. La construcció compta amb una perspectiva única, pensada per reforçar la sensació d’immensitat de la muntanya. Un clar exemple d’arquitectura no-intrusiva que proporciona una experiència única als seus convidats.

PARKROYAL Hotel | Singapur (WOHA Architects)

Aquest hotel de Singapur presumeix d’un disseny exclusiu que combina formes naturals amb volums rectangulars propis dels gratacels d’aquesta ciutat de negocis. El disseny minimalista i les línies rectes es barregen amb l’essència més salvatge dels elements naturals, formant un oasi de verdor al mig de la ciutat i un contrast visual que encisa als vianants que circulen per la zona.

Minka Houses | Joan Enric Ejarque Velàzquez (Jeev Arquitectura)

Al nostre país, l’estudi Jeev Arquitectura dissenya el concepte Minka Houses, sorgit del què el seu fundador anomena l’evolució lògica de l’arquitectura. Inspirades en les cases tradicionals japoneses, les Minka Houses són habitatges eficients, construïts en una mitjana de sis mesos i amb materials provinents d’explotacions sostenibles. Són l’adaptació als nous temps, on la responsabilitat amb el medi ambient va íntimament lligada a la concepció de la casa i on els elements naturals, com la fusta, adquireixen un paper molt rellevant en l’estructura de la casa.

Deixa un comentari