Aquesta filosofia reuneix un seguit de principis que ajuden a crear espais harmoniosos i sensació de benestar entre les persones que els ocupen.

Digues “Feng shui” en veu alta.  La pronunciació d’aquest concepte xinés ja denota fluïdesa i un punt de misticisme que caracteritza tota filosofia oriental, però el Feng shui és molt més que el terme de moda empleat en revistes i blocs de decoració. Més enllà de les creences de cadascú, aquesta filosofia reuneix un seguit de principis que ajuden a crear espais harmoniosos i sensació de benestar entre les persones que els ocupen. D’aquí l’interès que desperta entre els amants de l’arquitectura o el disseny d’interiors.

Tornem a l’etimologia. Alguna vegada t’has preguntat que significa Feng shui? Com no podia ser d’una altra manera, aquest concepte centenari, està compost d’elements de la terra, ja que significa vent (Feng) i aigua (shi). Ja en els seus orígens, s’utilitzaven els seus principis per designar les millors ubicacions per construir habitatges familiars o inclús per determinar el millor lloc pel ritual de cremació dels difunts. Més endavant, es va tenir en compte per emplaçaments de palaus i edificis urbans de les ciutats xineses fins a l’arribada del comunisme, quan les seves connotacions místiques no eren vistes amb bons ulls.

ELS COMPONENTS DEL FENG SHUI

El Feng shui en sí mateix es compon de tres conceptes bàsics: yin i yang, Qi i els cinc elements, els quals giren al voltant de la idea d’equilibri que pots aplicar a casa teva o a l’oficina.

  • El yin i el yang són el sol i l’ombra, el moviment i la passivitat, el procés dinàmic de la naturalesa i el canvi continu. Dos pols tan oposats com complementaris que han d’estar en equilibri per tal que l’energia positiva flueixi en l’espai.
  • El Qi és encara més abstracte. És la força natural que combina elements reals i altres d’imperceptibles. És l’energia que influencia com et sents en un determinat lloc. La llum del sol, les vibracions de color, el moviment i la qualitat de l’aire que respires, la natura dels teus pensaments o la forma dels objectes determinen si el Qi circula o no en harmonia.
  • I per últim, els cinc elements: aigua, fusta, foc, terra i metall, en la seva forma física o en representacions metafòriques, han de combinar-se en la justa mesura per crear espais harmoniosos que indueixin al benestar.

FENG SHUI A LA TEVA LLAR:

L’harmonia ha d’estar present a partir del moment que entres a casa teva, per tant, què millor que crear aquesta sensació des de que creues la porta? Segons la filosofia xinesa, els rebedors han de ser amples i lluminosos, amb espai per desar els objectes personals de manera organitzada i han d’incloure elements de caliu, com alguna planta, fotografies o un mirall.

Del rebedor passem a la sala d’estar, on s’ha de poder gaudir de llum natural i, si és possible, de vistes obertes al paisatge. Convé tenir present els cinc elements, per exemple a través de materials nobles com la fusta, introduint colors terrestres i alguna planta. Pel que fa a la distribució, el Feng shui recomana tenir el sofà arraconat a la paret i incloure petits detalls, com ara llums càlides, que fomentin la sensació de benestar. Les parets, millor de tonalitats clares, i el toc de color es pot afegir a través dels accessoris.

Foto: Breather

Els banys i la cuina també han de ser espaiosos en la mesura del possible, tenir llum natural i deixar espais buits perquè flueixi l’energia.

Per últim arribem al dormitori, una de les estances on el Feng shui és més important, per ser el responsable del nostre descans. Els capçals transmeten sensació de protecció i caliu, així com les tauletes de nit en ambdós costats del llit denoten equilibri. Afegir llum tènue agradable i evitar els escriptoris o mobiliari d’oficina per reservar aquest espai al relax. Els miralls no s’han de col·locar davant del llit ja que podrien trencar la dinàmica i, per descomptat, convé allunyar qualsevol tipus d’aparell electrònic del dormitori.

Foto: Minka Houses

En sortir de la casa ens acomiadem creuant el jardí, el qual permet jugar amb diferents combinacions per assegurar un bon Feng shui. L’aigua en forma de piscina o de bassals és la màxima expressió d’harmonia i serenitat, un element que combinat amb la fusta transmet una indubtable sensació de calma i confort.

També ajuda introduir plantes com el bambú i espais verds, que juntament amb un mobiliari exterior de baixa altura, formaran un oasi de tranquil·litat. Afegeix objectes que transmetin serenitat, com un buda, un petit jardí de sorra o una font zen. La teva llar és el teu temple de pau.

Feng shui a l’oficina:

I, per descomptat, el Feng shui també pot aplicar-se al lloc de treball. A l’oficina com a casa, és important assegurar un màxim d’ordre i pulcritud perquè puguin fluir les idees, augmenti la productivitat i et sentis més a gust a la feina. Deixar espais buits perquè circuli l’energia positiva i tenir present els cinc elements a través de materials nobles, colors i plantes.

Amb la disposició dels escriptoris, és preferent no donar l’esquena a la porta d’entrada ni ocupar tots els racons. Escollir espais ventilats i lluminosos i recollir la zona de treball al final de la jornada, així com desfer-se de tot allò que no es necessita i tenir a mà només el que s’utilitza en el dia a dia.

L’oficina de Jeev Arquitectura inclou elements clau del Feng Shui, com el foc, els colors terrestres, combinació de llum natural i artificial i disposició del mobiliari de cara a l’entrada.

Així doncs,  Feng shui és mite o realitat? Si bé no és una ciència empírica malgrat que s’ha fet recerca científica, el Feng shui pot ser una filosofia molt útil per crear entorns de treball i de vida harmoniosos que fomentin la creativitat, la productivitat i el benestar. No és una teràpia de salut ni una fórmula màgica que aporti fortuna o felicitat per sí sola, sinó més aviat un modus vivendi que té en compte l’ordre, la neteja i la distribució d’espais que, en definitiva, contribueixen a la pau i comoditat de les persones que els ocupen.

Apliques principis de Feng shui a la teva llar o espai de treball? Explica’ns-els!