L’ alta cuina és l’art de generar sensacions indescriptibles

L’alta cuina és molt més que saciar la gana, és l’art de generar sensacions indescriptibles, no només al paladar, sinó també a través de la vista, jugant amb textures, formes colors i posada en escena. La cuina d’autor ha de combinar sabors exquisits, innovació, servei impecable i creació d’experiències úniques per als comensals; excedir les seves expectatives i convidar-los a descobrir noves sensacions que perduraran en el temps.

El paral·lelisme amb la bona arquitectura és inevitable. Per això, en aquest article us proposem un menú degustació amb creacions culinàries que desprenen bellesa arquitectònica de la mà dels millors xefs del món. Pur gaudí sensorial.

13:00h: còctel de benvinguda

Comencem la degustació virtual amb un còctel que sobrepassa els límits de la fràgil copa de vidre. És la creació de Ferran Adrià “pinya colada, barbapapà que se’n va”, presentada a El Bulli (ara ja tancat) el 2004. El xef juga amb la gravetat recreant l’espumosa textura dels famosos núvols de sucre amb el sabor de la pinya colada, què millor per despertar la gana?

13:30h: entrants per estimular els sentits

El primer entrant ens l’ofereix el restaurant Mugaritz, a Sant Sebastià, fundat pel xef Andoni Luis Aduriz. Aquesta obra d’art culinària inspirada en la naturalesa es compon de petites peces de tendons de bou fregides fins a adoptar un cruixent perfecte que, combinat amb una salsa d’aiguamel i rovell d’ou, conflueixen en un sabor únic.

I del cruixent de bou deixem pas al segon entrant, completament vegetarià que destaca per una combinació de colors excepcional, pur homenatge a la diversitat natural. Aquest jardí selecte de vitamines curosament seleccionades i amanides amb un toc personal del xef Martín Berasategui, aporten el gust refrescant al dinar.

13:45h: “Platillos” per viatjar amb el paladar

En el nostre passeig gastronòmic no hi podia faltar una proposta del restaurant Noma, situat a Copenhage i reconegut a tot el món com el gran referent de la cuina nòrdica. En aquest cas el primer platillo es presenta en un recipient poc convencional que amaga un caldo difícil de descriure amb paraules. Els “nòrdic coconuts”, o la tècnica d’oferir sopes calentes dins de tubercles, són un dels plats mítics del restaurant danès.

Seguim amb un dels aliments estrella de l’hivern: els bolets. El xef que encapçala el ranking de Le Chef 2017, el francès Alain Passard, sorprèn amb una proposta de cep rostit cobert per una deliciosa salsa que banya aquesta combinació de bolets, nous i farigola. Aparent simplicitat amb aliments de tardor que desperten els sentits.

I de França ens desplacem al Japó per descobrir l’últim platillo calent de la vetllada. El xef japonès Seiji Yamamoto, considerat el màxim exponent de la cuina avantguardista nipona, ens deleita amb una sopa de marisc, verdures i bolets, versió sofisticada del deliciós ramen.

14:30h: el toc de dolç

Finalment les que per a molts són la millor part del dinar: les postres. Contrastem el gust oriental amb una explosió de cítrics minuciosament elaborada per El Celler de Can Roca, nombrat el millor restaurant del món el 2015. Aquesta proposta forma part de l’acolorida sèrie de postres del xef Jordi Roca.

Les tonalitats ataronjades dels germans Roca deixen pas al dolç de gerd i avellana de Ferran Adrià, amb qui concloem aquesta degustació virtual amb tints arquitectònics. Aquestes postres d’El Bulli fan volar la imaginació amb el seu sabor golós, una combinació de colors estrident i un joc de volums de lliure interpretació. Esperem que hagis gaudit.

Coneixes algun restaurant gourmet que t’hagi despertat els sentits? Comparteix-lo amb nosaltres!

Deixa un comentari