Apunta’t a aquesta tendència estètica, saludable i creativa

Als carrers, als patis de les escoles, als terrats dels locals més exclusius i, cada vegada més sovint, a les terrasses d’habitatges particulars, tots volen tenir el seu trosset de verd sense renunciar a  l’entorn cosmopolita. La necessitat de re-connectar amb la natura i la sensibilitat creixent pel menjar saludable han fet que els horts deixin de ser exclusius de zones rurals per instal·lar-se a les ciutats més modernes. Et donem sis raons perquè t’apuntis a la tendència dels horts urbans:

1. SLOW LIFE

Tenir un hort urbà t’obliga a baixar el ritme i a cultivar la paciència, dos factors que sovint es deixen de banda en els temps actuals regits per la immediatesa. El millor de tot és que pots escollir la mida del teu hort en funció del temps que disposes, des de plantar uns enciams fins a herbes aromàtiques i hortalisses més elaborades, com pastanagues o albergínies. Dedicar-li uns minuts cada cap de setmana et farà ser conscient de la naturalesa i del valor dels bons aliments, a més de convertir-se en una tasca relaxant i creativa en la qual pot participar tota la família.

              Foto: Food52.com / Julia Sherman
Foto: revista MiCasa

2. ALIMENTACIÓ SALUDABLE I SABORS REALS

Si trobes a faltar el gust dels tomàquets de la infància, crea un hort urbà. A més de practicar amb les tècniques de cultiu, notaràs els beneficis de consumir aliments frescos i podràs oferir-ne al teu entorn proper. Per què no preparar uns mohitos amb menta natural per als teus amics o sorprendre la parella amb un sopar 100% fet a casa?

3. INDUBTABLE VALOR ESTÈTIC

Per molt que les ciutats cada vegada incorporin més espais verds, el gris segueix tenint un pes dominant en l’entorn que ens envolta. Col·locar un hort urbà és una gran aposta per embellir el teu espai de forma conscient i saludable. A més a més, tenir un racó que requereix d’una atenció especial et farà valorar més casa teva, que va canviant a mesura que la cuides.

N’hi ha per a tots els gustos i les opcions són molt variades quant a mides i dissenys. Un exemple original és Growroom, una creació única en format circular de “Future-living lab” que es va presentar a la Chart Art Fair de Copenhagen com una experiència sensorial que permet endinsar-se en un univers natural.

Foto: Growroom, Architects Mads-Ulrik Husum and Sine Lindholm

4. REQUEREIX POC ESPAI

Tant si disposes d’un racó al jardí, com d’uns pocs centímetres al balcó, pots gaudir dels beneficis de tenir un hort a casa. El més senzill és començar per herbes o espècies que requereixen poc espai i donaran un toc a les teves creacions culinàries. Si t’animes, pots continuar amb hortalisses de fulla verda i,  poc a poc, ampliar el teu repertori. Amb només unes poques llavors notaràs resultats que de ben segur t’animaran a seguir cultivant.

Foto: Desiretoinspire.net
Foto: Leibal Urban Farm / Arquitectes: On Design

Una de les possibilitats és col·locar l’hort urbà en format vertical, aprofitant l’alçada de les parets com en la imatge de l’esquerra. A més d’optimitzar l’espai, el convertiràs en un element decoratiu destacat que combina a la perfecció amb un mobiliari de disseny de tonalitats clares.

La fotografia de la dreta mostra un altre exemple situat a Japó, que compta amb una infraestructura més complexa en forma de mòduls. Aquests es poden combinar en funció de l’espai i són ideals per amplies extensions de jardí o espais públics.

5. T’AFICIONARÀS AL RECICLATGE

Els amants del bricolatge també satisfaran la seva set de reformes amb un hort urbà. Deixa volar la teva imaginació i recicla caixes, palets i branques per incorporar al teu hort, ja sigui com a base, element decoratiu o suport perquè s’enfili la tomaquera. A partir d’aquí pots personalitzar el teu mobiliari pintant-lo d’un altre color o combinant-lo amb elements decoratius de tendència, com les estructures metàl·liques per donar-li un aire de loft industrial.

Foto: apartamentherapy.com
Foto: revista ProAgro

NI SOL, NI TERRASSA, NI EXCUSES

Si sempre has descartat la idea d’un hort urbà per manca d’espai i sol a casa teva, ara estàs de sort! Empreses com IKEA ha han dissenyat sistemes de cultiu hidropònic, una opció d’ indoor gardening que permet cultivar petites hortalisses en estances interiors, gràcies a una llum que substitueix l’escalfor solar. Un mecanisme de cultiu que crea l’atmosfera perfecta per veure créixer vegetals sense ni tan sols trepitjar el balcó. Definitivament no hi ha excuses.

T’inspira la tendència dels horts urbans?

Tant si ja gaudeixes dels seus beneficis com si et planteges crear-ne un, t’animem a compartir la teva experiència!

Deixa un comentari